top of page

Duyu Bütünleme Terapisinin Faydaları Nelerdir? Neden Duyu Terapisi?

Duyu bütünleme terapisi çocuklara oyunlar eşliğinde yapılır. Bu oyunlar sırasında çocukların kullanmaktan zevk aldığı oyuncaklar, trombolinler, salıncaklar, top havuzları, kum havuzları, tırmanma duvarları gibi materyaller ve aktivitelerden faydalanılır. Bu materyaller ve aktiviteler, terapi için hazırlanmış özel odalarda kullanılır.


Duyu bütünleme terapisinin amacı, bu aktiviteler sırasında çocuğun belirli adaptif cevabı ortaya çıkarmasını sağlamaktır. Çocuğun terapi sırasında maksimum motivasyona ulaşması ve aktif katılımının sınırsızca sağlanması hedeflenir. Tüm bu unsurlar bir araya getirildiğinde çocukların öğrenme, hafıza, dikkat becerileri, sosyalleşme, vücut farkındalığı (örneğin; fiziksel gelişimi), ince motor ve kaba motor becerileri, arkadaşları ile iletişim, özgüven ve üç boyutlu düşünce gibi becerilerinde gelişim göstermesi sağlanır.


Tüm bu süreçte ailelere de büyük görevler düşmektedir. Çocuklara uygulanan terapilerin etkinlik göstermesi ve kalıcı hale dönüşebilmesi için ailelerin de bilgilenmek ve öğrendiklerini uygulamak konusunda kararlı olması büyük önem taşımaktadır. Örneğin; otizm gibi bir tanıda ailenin terapi sonrasında neler yapacağı, karşılaşılan durumlarda çocuğuna nasıl yaklaşacağı konusunda bilgi sahibi olması terapi sürecine destek açısından oldukça önemlidir.


Duyusal bütünleme terapisinde, terapinin başarısı çocuğun davranışlarındaki değişimle ölçülmektedir. Örneğin; terapi sonrası beklenen şey çocuğun rahatlamasıysa, çocuğun davranışlarının sakinlemesi terapinin faydalılığını ölçmenin en geçerli yolu olmaktadır.


Otizmli çocuklar; bebekliğin ilk dönemlerinden başlayarak sosyal iletişim, akademik beceriler, duyusal bilgiyi organize etme, anlama ve yorumlama, işlemleme ve bütünlemede zorluklar yaşamaktadırlar. Bu da, onların vücutlarını doğru hissetmelerini ve etraflarında neler olup bittiğini anlamalarını zorlaştırmaktadır.


Duyusal Bütünleme Teorisinin temel mantığı der ki, çiçek koklamak gibi basit bir beceride bile bireyin başarılı olabilmesi için tüm duyularının uyum içinde çalışması gerekir.

Tüm duyularımız merkezi sinir sistemimizin bir parçasıdır.Eğer bireyin merkezi sinir sistemi iletiyi "alırken" yada "işlemlerken" düzgün çalışmazsa çıkan sonuç düzgün olmaz!


Otizmli çocukların da duyusal dünyaları; duyularının yanlış, belirsiz veya yavaş işlemlenmesine bağlı olarak karışık olabilmektedir. Günlük yaşamlarında duyuları ile ilgili yaşadıkları bu problemler, insanlarla iletişim kurmalarına engel olurken çeşitli duygusal gel-gitler yaşamalarına veya anormal tepkiler vermelerine sebep olur.


İşte bu nedenlerle otizmde duyu bütünleme terapisi tedavi sürecinin çok önemli bir parçasıdır. Duyu bütünleme terapisi sırasında çocukların ihtiyaç ve hassasiyetleri göz önüne alınarak özel bir program belirlenir ve uygulanır.


Duyu bütünleme terapistleri, problemli olduğunu düşündükleri noktaları belirleyip ona göre eylem adımlarını planlarlar. Duyusal bütünleme konusunda eğitim almış iyi bir terapist görmeyi beklediği sonucu çocuğun ebeveynine baştan söyleyebilir ve hedefine ulaşmak konusunda kullanacağı materyaller ve aktiviteleri planladıktan sonra uygulama sonrasında çocuktaki gelişimi bir kaç seansın ardından görmeye başlar.

Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.


Otizm, Down Sendromu, Serepral Palsi gibi özel durumu olan bireylere uygulanan duyu bütünleme seansları oyun yöntemi ile uygulandığında bu çocukların gündelik hayata uyumları kolaylaşır ve buna bağlı olarak yaşam kaliteleri artar.


Duyu Bütünleme Terapisi ile çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarının daha duyarlı hale gelmesi sağlanır ve böylece çocuğun topluma kazanımı ve bağımsız birer birey olması sağlanır.


 

Diğer Yazılar

bottom of page