Otizm, geniş bir spektrumdur ve her otizmli çocuk birbirinden farklıdır. Hepsinin farklı zevkleri, istekleri ve ihtiyaçları bulunmaktadır. Tıpkı diğer tüm çocuklar gibi! Bu nedenle de her çocuğa uygulanan otizm eğitimi farklıdır. Otizmli çocukların büyük bir kısmında farklı zekâ seviyeleri vardır. Ancak zekâ seviyesi ne olursa olsun, bütün otizmli çocuklar çevrelerini ve hayatı anlamakta zorluk yaşamaktadırlar.
Bu sebeple onların yaşantısını belirli bir düzene sokmak ve onları rahatsız edici ortam ve uygulamalardan uzak tutmak üzere belirli temel yaşamsal faaliyetlerini bir çizelge ile düzenleyebilir ve bunlara uymasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin;
· Uyku ve uyanma saati
· Ellerini ve yüzünü yıkama alışkanlığı kazandırma
· Banyo ve tuvalet eğitimi
· Sandalyeye oturma
· Kahvaltı etme, yemek yeme saati ve uygulaması
· Eğitici programlar izleme vb bir program hazırlayın.
Bu çocuklar alıştıkları ortamlarda değişiklik yapılmasından pek hoşlanmazlar. Alıştıkları ortamlarda değişiklikler olduğunda kaygı sorunları yaşarlar ve bu durumu psikolojik olarak kabullenemedikleri gibi fiziksel olarak dış dünyaya yansıtırlar.
1. Otistik bir evladınız varsa mümkün mertebe evinizde ve çocuğunuzun yaşam alanında değişiklik yapmayın.
2. Otizmli çocuklarda sık görülen bir davranış da stimlerdir. Stimler, bazı duyuları uyarmak için tekrarlayıcı olarak yapılan davranışlardır. Çok görülen stim davranışları; dönen çamaşır makinesine bakmak, el çırpmak, vücudu sallamak ya da dönmek, oyuncakları ya da eşyaları arka arkaya dizmek ya da çevirmek, ekolali, inatçılık ve belli cümle kalıplarını tekrarlamaktır. Çocuğun vücut kimsayasındaki düzensizlikler nedeni ile oluşur ve önlem alınmazsa devam eder. Bir doktora başvurup bu stimlerin biyolojik mi yoksa psikolojik kaynaklı mı olduğunu tespit edin.
3. Çocuğunuzla sık sık konuşun ve cevap vermesi için onu zorlamayın. Onu sıkmadan günlük olaylar, hayat, yapması gerekenler hakkında tatlı tatlı konuşun. Anlattıklarınızın bir kısmını anlamayabilir, bu konu canınızı sıkmasyın, otistik çocuklarda doğal bir durumdur.
4. Otistik çocuklar floresan ışıkları genelde rahatsız edici bulurlar. Çocuğunuzla zaman geçirdiğiniz alanın doğal yönden aydınlık olmasına dikkat edin.
5. Otistik çocuklar sese karşı çok duyarlıdırlar, gürültü onları aşırı rahatsız eder ve yorar. Yaşadığınız ortamda bunu göz önünde bulundurmalı, sakin mekanları tercih etmelisiniz.
6. Otistik çocuklar çevrelerini öğrenme konusunda meraklıdırlar. Bu durumda evdeki güvenlik önlemlerini almak hususunda size büyük görev düşüyor.
7. Çocuğunuzu düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirin. Otizmli çocuklar kendilerini ifade etmekte zorlanabilirler, bu durumda hastalıkları tespit etmeyi güçleştirir, yapmanız gereken çocuğunuzu ara ara doktora götürüp check up yaptırmaktır.
8. Çocuğunuzu sevin, sevginizi davranışlarınızla sözlerinle gösterin ve onu olduğu gibi kabul edin. Evet otizmli çocuklu yaşamak çok zordur, fakat onu yaradanın size bir hediyesi, emaneti görüp en iyi şekilde yetiştirmek, yaşadığınız çetin imtihanı başarıyla geçmek olur.
Şunu asla unutmayın! sevgi en iyi ilaçlardandır…
#otizm #otizmli #özelçocuklar #eğitim #özeleğitim #rehabilitasyon #atasehirrehabilitasyon #atasehirozelegitim #ozelegitim #yaygingelişimselbozukluk #bireyselegitim #bireyseleğitim #grupegitimi #grupeğitimi #ataşehirrehabilitasyon #aileegitimi #aileeğitimi #psikolog #bizimcocuk #bizimçocuk #ataşehirbizimçocuk #atasehirbizimcocuk
Diğer Yazılar
댓글