top of page

Fiziksel Engelli Bireylerin Rehabilitasyonunda Fizyoterapinin Faydaları Nelerdir?

Fizyoterapide esas olan bireyin günlük aktivitelerinde karşılaştığı fiziksel kısıtları ve sorunları bireyin hareket kapasitesi ölçüsünde minimalize etmektir. Fizyoterapi, günlük yaşantıyı sekteye uğratan yaralanma ve hastalıkların profesyonel yöntemlerle tedavi edilmesini sağlamak üzere fizyoterapistler tarafından uygulamaları yapılan bir bilim dalıdır.

Her yaştan bireyin travma ve/veya sakatlanma gibi faktörler sebebiyle ihtiyaç duyduğu fizyoterapinin faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.


1. Acıyı ve Ağrıyı Azaltır

Her biri farklı tedavi yöntemlerinden oluşan fizyoterapi uygulamaları ile ağrı azaltılarak, kas ve eklem fonksiyonlarının normal düzeye gelmesi sağlanır. Doğru yapılan fizyoterapi uygulamaları, acı ve ağrıyı yok etmekle kalmaz, hastalığın tekrar etme olasılığını da minimum indirir.


2. Zorlu Ameliyatların Önüne Geçebilir

Bireyin fizyolojik hastalığı çok ileri düzeyde değilse fizyoterapi sayesinde ameliyatlardan da kurtulabilirsiniz. Öte yandan; ameliyat olmanın kaçınılmaz olduğu durumlar, fizyoterapi ameliyatın başarı ihtimalini artırır.


3. Dengeyi Kuvvetlendirerek Düşme Riskini Azaltır

Herhangi bir sebeple koordinasyon problemi yaşayan bireylerin fizyoterapiden önce düşme riskleri analiz edilir ve bu doğrultuda en uygun tedavi yöntemi seçilir. Böylece fizyoterapi hastalarında sıkça yaşanan düşüp, yaralanma riski önlenebilmektedir.


4. Kişiye Dinamiklik Kazandırır

Fizyoterapi uygulamaları sırasında bireye eklemlerinin hareket kabiliyetini artırmak üzere germe ve güçlendirme egzersizleri yaptırılır. Bu sayede; yürürken, ayakta dururken veya belli başlı hareketleri yaparken zorlanan bireyler fizyoterapi sayesinde dinamiklik kazanır.


5. Hareket Kabiliyetini Güçlendirir

Çeşitli sakatlanma veya travmalar sonrasında bireyler hareket kabiliyetini belli bir süre kaybedebilir. Fizyoterapi, bireyin zayıf düşen eklemlerini ve kaslarını güçlendirerek, hareket kaybı ve fiziksel zayıflığın önüne geçer.


6. Bel Fıtığı Tedavisinde Faydalıdır

Ne yazık ki günümüzde, hareketsizliğe ve buna bağlı olarak vücutta zayıflıklara bağlı olarak yaygınlığı her geçen gün artan bel fıtığını, akut tedavi sonrasında düzenli olarak yapılan fizyoterapi uygulamaları ile yenebiliriz. Fizyoterapi uygulamalarına, bel fıtığı hastalığının keşfi ve hastane sürecinin ardından başlanır. Fizyoterapi ile bel fıtığının hayat kalitesini düşürücü etkisini yenmek konusunda olumlu sonuçlar elde edilmektedir.


7. Yaşa Bağlı Sorunlarda Etkilidir

Yaşa bağlı olarak artış gösteren kemik erimesi (osteoporoz), eklem ve kas problemleri uygun fizyoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.


8. İlaç Kullanma Zorunluluğunun Önüne Geçer

Fiziksel hastalıklar çok ilerlemeden teşhis edilirse, fizyoterapi uygulamalarıyla hastaların daha hızlı iyileşmesi ve bu sayede uzun süre ilaç kullanmalarının önüne geçilebilmektedir. Böylece ilaçların yan etkilerinden de kurtulmuş olunur.


9. Kadın Sağlığı Konusunda Çok Önemli

Fizyoterapi, kadınların sağlığı konusunda da oldukça ön plana çıkmaktadır. Özellikle, kadınların hamilelik, doğum sonrası ve menopoz gibi önemli dönemlerinin ardından fizyoterapi ile hayat kalitelerinin artması sağlanabilmektedir.


Çocuklarda Fizyoterapi


Pediatrik rehabilitasyon alanında devletin sağladığı imkanlar ölçüsünde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki fizyoterapi uygulamalarından aileler ve çocukları faydalanabilir.


  1. Fizyoterapi uygulamaları sırasında çocukların yaptıkları hareket şekilleri değerlendirilir. Yanlış hareket şekillerine müdahale edilir. Eklemlerinde oluşabilecek deformasyonlar engellenmeye çalışılır.

  2. Oral motor problemler gözlemlenerek, bunlara yönelik uygulamalar yapılır. Bu uygulamalar neticesinde çocuğun yeme, içme ve konuşma alanında ilerlemeler sağlanır.

  3. Çocukların sadece hareket kapasitelerinde değil, duyusal anlamda da sıkıntıları olabilir. Bu tür sıkıntıları önlemek için de fizyoterapi uygulamaları yapılabilmektedir.


Fizyoterapi uygulamalarına mümkün olan en erken dönemde başlanması gerekir. Çocuğunda bir takım problemler gözlemleyen ailelerin hekime başvurarak, bu problemleri tanılayıp, en erken dönemde fizyoterapiye başlamalarında fayda vardır.

Fizyoterapi uygulamalarını pediatrik alanda yapmamız gerektiğinde bu uygulamaları oyun ile yapmamız gerekir. Çünkü çocuk oyunla öğrenir. Fizyoterapi aktiviteleri oyun içerisine yedirilerek yapılırsa çocuklarda maksimum başarı sağlanır.

 

"Diğer Yazılar"

bottom of page